Kannabiksen kasvatusopas Royal Queen Seedsiltä

By Max Sargent


Jos olet juuri alkanut opiskelemaan kannabiskasvien omituista maailmaa, olet todennäköisesti jo tietoinen siitä, että ne siirtyvät elämänsä aikana vegetatiivisen kasvun vaiheesta kukkimisvaiheeseen. Ja vaikka olisit jo perillä tästä muutoksesta, saatat silti haluta tietää enemmän tästä elintärkeästä siirtymävaiheesta. Sen optimaalisen hetken määrittäminen, jona siirtää kannabiskasvit vegetatiivisesta vaiheestaan kukkimisvaiheeseen, on ensiarvoisen tärkeää ja päätös, joka voi merkittävästi vaikuttaa kasvin terveyteen sekä lopullisen sadon laatuun.

Monet kasvattajat painiskelevat kysymysten kanssa, jotka liittyvät muun muassa ideaaliin vegetatiivisen vaiheen viikkomäärään, tarpeelliseen nivelten kehittymiseen ja siihen, onko kukkimisen aloittamiselle olemassa standardisoitua lähestymistapaa vai ei. Tässä artikkelissa pyrimme vastaamaan näihin kysymyksiin ja tarjoamaan kattavan yleiskuvan tärkeistä tekijöistä, jotka vaikuttavat tähän perustavanlaatuiseen vaiheeseen.

Veg vs flowering

Mistä vegetatiivisesta vaiheesta kukkimisvaiheeseen siirtymisessä on kyse?

Kaikki kypsiksi kasvavat kannabiskasvit siirtyvät vegetatiivisesta vaiheesta kukkimisvaiheeseen jossain kohtaa elämäänsä. Jotkut niistä tekevät sen luonnollisena reaktiona auringossa ololle, kun taas toiset tekevät sen automaattisesti geneettisesti koodatun sisäisen kellon mukaan. Toiset, sisällä kasvatetut yksilöt, vaativat apuamme tehdäkseen tämän muutoksen.

Tiede siirtymän takana

Vegetatiivisesta kasvusta kukkimisvaiheeseen siirtyminen on prosessi, jonka määrittää pääosin valojakso eli se määrä valoisia ja pimeitä tunteja, joille kasvi päivittäin altistuu. Tässä ovat poikkeuksena autoflower-kasvit, jotka sisältävät ruderalis-geenejä.

Hallituissa ympäristöissä, kuten sisäkasvatusprojekteissa, käynnistää valojaksoisten kasvien kukkimisen valojakson muuttaminen siten, että valot ovat päällä 12 tuntia ja pois päältä 12. Luonnossa kannabiskasvit alkavat tuottaa kukkia päivänvalotuntien pudottua alle 12:een. Tämä muutos valossa viestittää kasveille kesän loppumista ja saapuvaa talvea, jonka tuoma kylmyys tappaisi kasvit. Näin ollen ne siirtyvät tässä kohtaa kukkimisvaiheeseen, jolloin naaraskasvit tuottavat kukkia (ja siemeniä) ja uroskasvit puolestaan siitepölypusseja. Näistä uudet kannabiskasvit saavat alkunsa.

Naaraskasvien kuollessa kukat kuivuvat ja juuri muodostuneet siemenet putoavat alla olevaan maahan, josta ainakin osa toivon mukaan itää seuraavana keväänä.

Indica vs. sativa vs. ruderalis: kuinka geenit vaikuttavat siirtymään

Genetiikka on merkittävässä roolissa siinä, kuinka kannabiskasvit reagoivat muutoksiin valojaksossa. Autoflower-lajikkeet – johdettuja Cannabis ruderaliksesta – eivät tarvitse mitään muutoksia valon kestossa alkaakseen kukkia. Ne kukkivat automaattisesti ikänsä mukaan. Tämä johtuu siitä, että ne ovat alun perin peräisin Siperian pohjoisosista sekä sitä ympäröiviltä alueilta, jossa valotasot (kuten meillä täällä Suomessakin) ovat hyvin korkeat koko kesän, kunnes talvi saapuu nopeasti. Tämän vuoksi näiden alueiden kasvit mukautuivat kukkimaan automaattisesti sen sijaan, että olisivat riippuvaisia valotasoista. Moderneissa kannabislajikkeissa tämä geneettinen ominaisuus on valjastettu luomaan lyhytikäisiä, mutta jykeviä kannabislajikkeita. Niitä ei tarvitse manuaalisesti siirtää kukkimisvaiheeseen – ne tekevät sen itse.

Mitä valojaksoisiin indica- ja sativa-lajikkeisiin tulee, täytyy ne molemmat vaihtaa manuaalisesti kukkimaan sisätiloissa. Ulkona ne puolestaan kukkivat luonnostaan silloin, kun luonto kertoo sille olevan aika. Indica- ja sativa-genetiikoilla on kuitenkin joitain merkittäviä eroavaisuuksia, mitä kukkimiseen siirtymiseen tulee.

Indica-lajikkeet tapaavat saavuttaa kukkimisvalmiuden nopeammin kuin sativat, ja usein ne vaativat lyhyemmän vegetatiivisen ajanjakson saavuttaakseen ideaalin muotonsa ja kokonsa. Tämä johtuu siitä, että indicat ovat yleisesti ottaen kotoisin kylmemmistä maailman kolkista, kun taas sativat suosivat trooppisia alueita, jossa ne voivat rauhassa ottaa aikansa. Kuitenkin rajoitetuissa tiloissa tai silloin, kun toivotaan nopeampia jaksoja, on sativa-lajikkeiden vegetatiivisen vaiheen lyhentäminen mahdollista, joskin se tapahtuu mahdollisesti sadon koon kustannuksella.

Switch ve to flowering

Milloin vaihtaa 12/12-valojaksoon

Valojaksoisten lajikkeiden kohdalla 12/12-valojaksoon vaihtaminen on elintärkeää kukkimisvaiheen alkamisen stimuloimiseksi. Alla pyrimme käymään läpi, milloin tämä muutos tehdään. Loppujen lopuksi se riippuu tekijöistä, jotka liittyvät tiettyyn lajikkeeseen, kasvatustilaan ja vaatimuksiisi.

Genetiikka ja kukkimisvaiheen venähdys
Kasviesi geneettisen koostumuksen ymmärtäminen on elintärkeää, sillä jotkin lajikkeet kasvavat merkittävästi pituutta noin viikon ajan sen jälkeen, kun valojakso on vaihdettu muotoon 12/12. Tämä "kukkimisvenähdys" voi olla joko hyödyllinen tai haitallinen, riippuen käytettävissäsi olevasta kasvatustilasta ja tavoitteistasi. Jos et aio käyttää kasvunohjausmenetelmiä pitääksesi kasvisi aisoissa, kannattaa sinun antaa kasviesi olla vähemmän aikaa vegetatiivisessa vaiheessa varmistuaksesi siitä, etteivät ne kasva liian suuriksi valojakson muuttamisen jälkeen.
Kasvunohjausmenetelmät
Kuten jo viittasimmekin, eri kasvien kasvunohjausmenetelmien käyttäminen vaikuttaa myös vegetatiivisen vaiheen optimaaliseen pituuteen. Tekniikat, kuten alhaisen stressin muokkaus (engl. low-stress training, LST) tai screen of green (ScrOG) saattavat edistää aikaisempaa kukkimista kasvin koon hallitsemiseksi ja valoaltistuksen optimoimiseksi. Puolestaan sellaisten menetelmien käyttäminen, joissa kasveihin kohdistuu enemmän stressiä, kuten latvominen ja super cropping, voi vaatia pidemmän vegetatiivisen vaiheen, jotta kasvi ehtii täysin palautua ennen kukkimisen alkamista.

Tämä viimeksi mainittu pointti on elintärkeä. Jos käyttää korkean stressin tekniikoita, täytyy kasveilleen antaa vähintään kaksi ylimääräistä viikkoa vegetatiivisessa vaiheessa, jotta niillä on tarpeeksi aikaa toipua. Jos tätä ajanjaksoa ei niille tarjoa, tulee tehneeksi itselleen ja kasveilleen karhunpalveluksen. Näin ollen autoflowereiden kanssa ei ole suositeltavaa käyttää korkean stressin kasvunohjausmenetelmiä, sillä niillä ei ole riittävästi aikaa palautua ennen kukkimisvaiheeseen siirtymistä.
Nopeus ja projektin huomaamattomuus
Sellaisille kasvattajille, jotka priorisoivat nopeutta tai hienovaraisuutta, on sellaisten lajikkeiden valitseminen tärkeää, jotka tunnetaan nopeasta kehityksestään siemenestä kukaksi. Tämä siksi, että ne voivat kasvaa huomattavasti ja nopeasti ilman, että kasvattaja joutuisi tekemään suuria uhrauksia, mitä satoon tulee.

Tämä voidaan saavuttaa kahdella eri tavalla. Voit joko valita nopeasti kasvavia indicoita ja muuttaa niiden valojakson melkoisen aikaisin pitääksesi ne pieninä. Voit myös kasvattaa autoflower-kasveja, jotka kiitävät läpi koko elinkaarensa vain seitsemässä tai kahdeksassa viikossa. Nykyisin, jos nopeus ja huomaamattomuus ovat tärkeimpiä prioriteettejäsi, ovat autoflowerit todennäköisesti paras vaihtoehto.
Optimaalinen sato
Maksimoidaksesi sadon, erityisesti rajatuissa tiloissa, on ensiarvoisen tärkeää optimoida kasvin korkeus ja rakenne. Mitä enemmän budikohtia on altistuneena valolle, sitä parempia ovat mahdolliset sadotkin. Tämän saavuttaaksesi voit säätää vegetatiivisen jakson pituutta. Mitä pidempään kasvit ovat vegetatiivisessa vaiheessa, sitä suuremmiksi ne kasvavat. Tämä on nähtävillä esimerkiksi valtavan suurissa kasveissa, jotka annetaan pysyä vegetatiivisessa vaiheessaan kuukausien ajan ulkona. Nämä puumaiset kasvit tuottavat absurdeja määriä budia.
Saatavilla oleva tila
Saatavilla oleva kasvatustila voi usein määrittää sen, milloin kukkimisvaiheeseen tulisi siirtyä. Kullakin kasvilla täytyy nimittäin olla tarpeeksi tilaa kehittyä ilman kilpailua, jotta voidaan taata terve kasvu ja optimaaliset sadot.

On myös tärkeää ylläpitää hyvää ilmankiertoa, jotta vältytään liian korkeilta ilmankosteuksilta ja voidaan vähentää sieni- ja bakteerikasvustojen mahdollisuutta. Lisäksi ilman tarpeellista tilaa on valolla vaikeuksia päästä latvuston lävitse, ja saatatkin huomata, että kasvisi jäävät paitsi tarvitsemistaan fotoneista. Pidä mielessä, että useimmat lajikkeet käyvät läpi merkittävän kasvupyrähdyksen juuri kukkimisen alettua, joten älä odota, kunnes kasvisi ovat täyttäneet tilan ennen valojakson muuttamista.
Cannabis training techniques

Valmistautuminen siirtymään vegetatiivisesta vaiheesta kukkimiseen

Kunnollinen valmistautuminen voi merkittävästi helpottaa muutosta vegetatiivisesta vaiheesta kukkimisvaiheeseen, parantaen kasvin reagoivuutta ja yleistä sadon määrää ja laatua. Valmistautuminen ei vaadi paljoa työtä, mutta maksaa itsensä moninkertaisesti takaisin, joten tätä vaihetta ei kannata hoitaa puolivillaisesti.

  • Järjestä valaistuksesi

Valaistusjärjestelmän säätäminen sopivaksi kukkimisvaiheeseen ei sisällä ainoastaan valojakson muuttamista. Tämän lisäksi täytyy myös varmistaa, että valon voimakkuus ja spektri mahdollistavat vahvojen kukkien kehityksen.

Jos käytät LED-kasvatusvaloja (joita suosittelemme), on tämä vaihe melkoisen yksinkertainen. Hyvälaatuisissa valoissa on mitä todennäköisimmin omat asetuksensa vegetatiiviselle vaiheelle ja kukinnalle. Vegetatiivinen asetus säteilee enemmän sinistä valoa, muistuttaen kevään ja kesän valaistusolosuhteita, kun taas kukkimisasetus säteilee enemmän punaista valoa, joka muistuttaa kasveja myöhäiskesän ja syksyn olosuhteista. Muut valotyypit, kuten HID-valot tarjoavat vegetatiiviselle vaiheelle (metallihalidi) ja kukkimiselle (suurpainenatrium) omistettuja lampputyyppejä.

  • Vaihda kukkimisravinteisiin

Kasvin siirtyessä vaiheesta toiseen se tarvitsee eri pitoisuuksia ravinteita. Fosfori ja kalium ovat tärkeämpiä kukkimisen aikana ja auttavat kasvia kehittämään vahvoja ja terveitä kukkia. Typpeä puolestaan tarvitaan vähemmän. Kukkimisravinteet sisältävät tarpeelliset mittasuhteet, joten kasvattajan tehtäväksi jää ainoastaan noudattaa ohjeita.

Vertailun vuoksi, eri vaiheiden NPK (typpi, fosfori, kalium) -suhteet ovat seuraavat:

  • Vegetatiivinen vaihe: 3:1:1
  • Kukkimisen alku: 1:3:2
  • Kukkimisen loppu: 0:3:3
NPK ratio in cannabis
  • Venymisen hallinta

Kasvin pituussuuntaisen venymisen hallinta tekniikoilla, kuten karsinnalla ja valon voimakkuuden säätämisellä, voi auttaa säilyttämään kasvin koon kompaktina ja hallittavana. Tämä voidaan saavuttaa myös käyttämällä kasvunohjausmenetelmiä.

Kaikkia venymisen hallintakeinoja suositellaan käytettäväksi ennakoiden, ennen kuin kasvi itse asiassa alkaa venähtää pituussuunnassa. Toimiin ryhtyminen vasta venymisen tapahduttua ei koskaan ole optimaalista. Lisäksi, jos toimesi ovat sellaisia, jotka aiheuttavat kasville stressiä, täytyy sinun antaa sille lisää aikaa vegetatiivisessa vaiheessa, ennen kuin siirrät sen kukkimisvaiheeseen.

  • Ilmankosteuden taltuttaminen

Kukkimisvaiheessa ilmankosteuden täytyy usein olla alhaisempi, jotta voidaan välttyä homeelta ja varmistaa optimaalinen haihtuminen, mikä on ensiarvoisen tärkeää ravinteiden oton ja kasvun kannalta. Ilmankosteus voidaan pitää alhaisena tuulettimen ja/tai täyden ilmastointijärjestelmän avulla. Paikallaan olevasta ilmasta tulee kosteampaa ja se edistää erilaisten taudinaiheuttajien viihtymistä kasvatusprojektisi alueella. Hyvän järjestelmän avulla kosteuden hallinnan tulisi olla suhteellisen helppoa.

  • Karsiminen

Karsiminen voi parantaa valon ja ilmavirran pääsyä alemmille oksille, mikä edesauttaa tasaisempaa budien kehitystä ja vähentää kosteuden kertymiseen liittyvien ongelmien riskiä. Tämä tekniikka on hyväksi kukkimisvaiheeseen valmistauduttaessa sekä erittäin hyödyllinen itse kukkimisvaiheen aikana, sillä se voi auttaa uudelleen ohjaamaan energiaa budien tuotantoon.

Cannabis defolation

Virheet, joita välttää siirtäessä kannabiskasveja vegetatiivisesta vaiheesta kukintaan

Alta löydät yleisimpiä virheitä, joihin kasvattajat syyllistyvät siirtäessään kasvinsa vegetatiivisesta vaiheesta kukkimisvaiheeseen.

  • Liian paljon tai liian vähän valoa

Juuri oikean valomäärän tarjoaminen kasveille on äärimmäisen tärkeää – mikä on tietysti itsestään selvä asia. Liian vähäinen valo voi johtaa harvoihin ja ilmaviin budeihin, kun taas liiallinen valo voi aiheuttaa kasveille tarpeetonta stressiä, mikä johtaa ongelmiin, kuten lehtien vaalenemiseen tai lämpöstressiin.

Valaistuksen säätämiseen oikeanlaiseksi tarvitaan kaksi vaihetta. Ensinnäkin, sinulla täytyy olla oikeanlaiset valot – sellaiset, jotka ovat tarpeeksi tehokkaat ja säteilevät oikeaa valon spektriä. Nämä ominaisuudet löytyvät laadukkaista kasvatusvaloista. Toiseksi (ja tämä on enemmänkin kiinni itse kasvattajasta), täytyy valot asetella oikein. Jos ne ovat liian lähellä kasvia, ovat ne liian vahvat. Liian kaukana sijaitsevat valot ovat puolestaan liian heikot.

LED-valot voi asetella melko lähelle kasvia, sillä se polttaa tai vaalentaa niitä epätodennäköisemmin. Niiden tulisi kuitenkin olla tarpeeksi kaukana, jotta valo leviää riittävän laajalle. Tarvittavat etäisyydet eroavat hieman eri mallien välillä, joten tarkasta valmistajan ohjeet siihen, kuinka omasi tulisi asemoida.

HID-valot aiheuttavat suuremman vaaran, mitä kasvin vaalenemiseen ja polttamiseen tulee. Nämä tulisi sijoittaa 25–55 cm:n päähän riippuen wattimäärästä.

  • Liiallinen typen määrä

Siirtymävaiheen aikana on erityisen tärkeää vähentää typen määrää, puolestaan fosforin ja kaliumin määriä lisäten. Jos tämän ravintoaineiden suhteen säätämisen jättää tekemättä, tulee samaan aikaan sekä yliravitsemaan että aliravitsemaan kasviaan. Kasvi tulee samalla olemaan ravinnepalon tai ravinnelukon vaarassa liiallisesta typen saannistaan johtuen, mutta tuottamaan myös vajavaisia kukkia, johtuen kaliumin ja fosforin puutoksesta. Muista siis säätää ravinteiden suhdetta!

  • Vaiheesta toiseen siirtyminen liian aikaisin tai liian myöhään

Siirtymävaiheen ajoittaminen on elintärkeää sadon ja tehokkuuden maksimoimiseksi. Jos kasvit siirtää kukkimisvaiheeseen liian aikaisin, eivät ne välttämättä ole tarpeeksi kypsiä kukkiakseen optimaaliseksi. Liian myöhäinen siirtymä voi puolestaan aiheuttaa sen, että kasvit kasvavat liian suuriksi tai tuhlaavat energiaa tarpeettomaan vegetatiiviseen kasvuun.

Siirtymän oikea ajankohta riippuu tilan koosta, toivotusta kokonaiskasvuajasta, kasvatettavien lajikkeiden ominaisuuksista sekä toivotusta kokonaissadosta.

Mitä tehdä, jos kasvit eivät reagoi

Joskus huolimatta parhaista yrityksistämme, eivät kasvit siirry vaiheesta toiseen sulavasti. Jos näin pääsee käymään, kannattaa kasvatusolosuhteitaan tarkastella. Lisäksi voit tutustua seuraaviin aiheelle omistamiimme artikkeleihin lisätietoa saadaksesi:

Kannabiksen kasvatus: onnistu siirtymässä

Kattavalla ymmärrykselläsi siirtymävaiheesta vegetatiivisen vaiheen ja kukkimisvaiheen välillä, olet entistä paremmin valmistautunut hallitsemaan kasvatusprojektiasi ja saamaan optimaalisia tuloksia. Voit tehokkaasti parantamaan kasvisi terveyttä ja maksimoimaan satosi hienosäätämällä kasvatustekniikoitasi perustuen kasvien genetiikkaan, kasvatustilan ominaisuuksiin sekä yksittäisten kasvien tarpeisiin. Jousta tarpeen mukaan, pidä kasvejasi tarkasti silmällä ja ole valmis muuttamaan lähestymistapaasi kasviesi kehittyessä.

Oletko 18-vuotias tai yli?

RoyalQueenSeeds.com sivuston sisältö soveltuu vain aikuisille ja on täten varattu vain 18-vuotiaille ja sitä vanhemmille.

Pidä huoli, että olet ajan tasalla asuinmaasi vallitsevan lainsäädännön suhteen.

Klikkaamalla SISÄÄN vahvistat
olevasi yli
18-vuotias

Kasvatusopas Aihehaku

eKomi silver seal
4.7/5
perustuen 40481 arvosteluun