.
Kuinka estää harsosääskiä vahingoittamasta kannabiskasvejasi
Jokainen kasvattaja haluaa saada kannabiskasveiltaan massiivisten budien täyteisiä optimaalisen hyviä satoja. Harsosääskiongelma on yksi tekijä, joka voi estää tällaisten satojen saavuttamisen. Onneksi on olemassa lukuisia keinoja, joilla voit suojata projektisi näiltä tuholaisilta.
Sisällysluettelo:
Mikään ei ole pahempaa kuin ajan, vaivan ja rahan käyttäminen kannabisprojektin käynnistämiseen vain saadakseen pian kutsumattomia vieraita, jotka ahmivat kallisarvoisia kasvejasi. Punkkien ja muiden ötököiden ohella on harsosääski yksi yleisimmistä kannabistuholaisista. Katso alla olevasta oppaasta kuinka huomata, ehkäistä ja eliminoida harsosääsket heti alkuunsa.
Mitä harsosääsket ovat?
Harsosääsket ovat pieniä, tummansävyisiä ja lyhytikäisiä sääskiä, jotka muistuttavat ulkonäöltään pieniä kärpäsiä. Jos kasvatusprojektisi on joutunut harsosääskiongelman uhriksi, näet niitä liikuskelemassa mullalla. Toisin kuin joidenkin muiden kannabistuholaisten kohdalla, eivät harsosääsket ole niinkään kiinnostuneita kannabiksesi lehdistä tai kukista, sillä ne elävät kasvualustassa. Lehtien ja kukkien sijaan harsosääsken toukat nakertavat juuria ja vahingoittavat niitä. Juuriston ollessa elintärkeässä osassa hyvinvoivaa kasvuprojektia, voivat harsosääsket aiheuttaa ongelmia.
Harsosääsket eivät onneksi ole pahimpia tuholaisia, joihin saattaa törmätä. Jos kasvisi ovat jo kypsiä ja niillä on vankat juuristot, voi harsosääskien ilmaantuminen olla enemmänkin ärsytyksen aihe kuin katastrofi. Nuorille kasveille ja taimille ne ovat sen sijaan todellinen uhka. Suuri harsosääskipopulaatio, josta ei hankkiuduta eroon voi olla ongelma myös pidemmälle ehtineille kasveille.
Mistä harsosääsket tulevat?
Harsosääsket ovat lähes aina merkki kasvatushuoneen kosteista olosuhteista ja yleensä niitä ilmaantuu, kun kannabiskasveja ylikastellaan.
-
Elinkaari
Harsosääsken elinkaari käsittää neljä vaihetta, jotka ovat muna, toukka, kotelo ja aikuinen. Suotuisan lämpimissä ja kosteissa olosuhteissa laskevat aikuiset naaraat multaan satoja munia. Toukat syövät noin kahden viikon ajan, jonka jälkeen ne koteloituvat lähellä mullan pintaa. Oltuaan 3–7 päivää kotelovaiheessa nousevat aikuiset harsosääsket pinnalle ja elävät vielä noin 8 päivää. Elinkaari munasta aikuiseksi kestää noin 3–4 viikkoa.
Sieni-itiöitä on lähes jatkuvasti joka puolella ympäristössämme, joten kaikki, mitä harsosääsket tarvitsevat elääkseen, on kosteat olosuhteet ja orgaanista materiaalia. Usein niiden munia löytyy jo steriloimattomasta kaupasta ostetusta mullasta.
Mitä harsosääsket tekevät kannabiskasveille?
Harsosääsket eivät pidä kannabiskasviesi juuria lempiruokanaan. Mieluummin ne ahmivat mullan sienikasvustoa ja lahoavaa materiaalia. Niistä tulee kuitenkin ongelma, kun kasvualustan orgaaninen aines ehtyy. Tällöin harsosääskien toukat alkavat ahmia ja vahingoittaa juurikarvoja ja itse herkkiä kannabiksen juuria.
Harsosääskiongelman merkit:
- Kun juuret ovat vaurioituneet, voi kasvissa havaita monia eri tautien merkkejä, kuten lehtien kellastumista, lakastumista, täpliä ja nuokkumista.
- Vaikka maaperän pH:sta ja oikeista ravinteista olisi huolehdittu, voi kasveissa havaita merkkejä ravinteiden puutoksista (huonokuntoisuus, värimuutokset jne.).
- Taimet heikkenevät, katkeilevat ja kuolevat (taimipolte).
- Kitukasvuisuus ja pienet sadot.
Kuinka havaita harsosääskiongelma
Harsosääskiongelman diagnosointi on suhteellisen helppoa. Harsosääsket ovat pieniä, mutta ne voi kyllä havaita ollessaan aivan kasvin lähellä. Näin huomaat ne:
- Kasvisi mullassa näyttää ryömivän tai hyppivän pikkuruisia "kärpäsiä".
- Mullassa kiemurtelee valkoisia toukkia. Toukkia ei ole niin helppo havaita, sillä ne ovat hyvin pieniä ja saattavat pysytellä piilossa mullan uumenissa.
- Muulla tavalla selittämättömissä olevat kasviongelmat, mukaan lukien, mutta ei rajoittuen, kalpeat lehdet, täplät, ruskeat reunat lehdissä ja nuokkuvat kasvit. Merkit voivat vaihdella ja voivat muistuttaa muiden kasviongelmien tai -tautien aikaansaamia oireita.
Kuinka hankkiutua eroon kannabiskasvien harsosääskistä
Tietyssä mielessä voi harsosääskistä olla myös hyötyä, sillä ne kertovat kasvattajille sen, ettei kaikki ole kastelurutiinissa kunnossa. Niiden ilmestyminen johtuu lähes aina siitä, että kastelet kasvejasi liikaa. Onneksi niistä eroon hankkiutuminen on suhteellisen helppoa:
-
Kastele harvemmin
Ensimmäinen ja tärkein asia, mitä sinun tulee tehdä, on kasteluaikataulusi muuttaminen. Anna mullan kuivua täysin kastelukertojen välissä – kasvisi kyllä pärjää. Useimmiten näin tehdessä häviää harsosääskiongelma itsestään.
-
Kärpäspaperi
Hanki kärpäspaperia puutarhamyymälästä ja asettele sitä kasviesi ympärille. Nämä ansat houkuttelevat harsosääskiä, jotka jäävät paperiin kiinni. Huomaa kuitenkin, ettei kärpäspaperi yksinään hävitä ongelmaa. Ne ovat kuitenkin hyviä mittareita siitä, onko kasviesi riesana (yhä) harsosääskiä. Lisäksi ne voivat estää harsosääskiyksilöitä aiheuttamasta haittaa kasvatusalustallesi.
-
Neemöljy
Jos kasvisi kärsivät tuhohyönteisistä, ei sinun silti tarvitse ottaa raskaita aseita käyttöön kemiallisten hyönteismyrkkyjen muodossa. Neemöljy voi auttaa sinua saamaan ongelman hallintaasi ja sen käyttäminen on myös hyvä varotoimenpide. Käsittele mullan ylin kerros sillä hankkiutuaksesi eroon toukista.
-
Piimaa
Piimaa on toinen keino, jolla hankkiutua ötököistä eroon luonnonmukaisesti. Sirottele hienojakoista jauhetta multaan kasviesi ympärille. Tämän pitäisi auttaa vaivaan nopeammin kuin huomaatkaan.
-
Kohdista tuuletin multaan päin
Yksinkertainen, ilmaa multasi ylle puhaltava lattiatuuletin tuo paljon etuja. Yksi niistä on ötököiden elämän vaikeuttaminen. Se auttaa myös kuivattamaan multaa nopeammin, jotta pääsisit harsosääskistä eroon lopullisesti.
-
Bacillus thuringiensis -bakteeri
Jotkut kasvattajat tuntevat Bacillus thuringiensis -bakteerin siitä, että sen avulla voi hankkiutua eroon perhosen toukista. Tämän bakteerityypin alle kuuluu myös Bacillus thuringiensis israelensis, joka tehoaa harsosääskiin. Lisää vain vettä.
Kuinka ehkäistä harsosääskiongelma
Ennaltaehkäisy on aina paras ratkaisu. Näin pidät ongelman loitolla.
-
Kastele harvemmin!
Kiinnitä ennen kaikkea huomiota siihen vesimäärään, jolla kastelet kasvejasi. Mahdollistamalla kosteat ja lämpimät olosuhteet käytännössä kerjäät harsosääskiä saapuvaksi. Anna mullan kuivua. Jos et ole varma siitä, milloin kasveja kannattaisi kastella, niin voit tehdä nostotestin. Nosta vain kasvisi ruukussaan ja vertaa painoja silloin, kun olet juuri kastellut sen ja silloin, kun se on kuiva. Kastele vain, jos ruukku tuntuu huomattavasti kevyemmältä.
-
Peitä multa
Harsosääsket elävät ja lisääntyvät mullassa, joten voit peittää sen hiekalla, soralla tai perliitillä tehdäksesi niiden olosta mahdollisimman epämukavan. Pidä kuitenkin mielessä, että vaikka mullan peittäminen saattaa estää harsosääskien ilmestymisen, saattaa se edesauttaa multa olla silti liian märkää.
-
Steriloi multasi
Joskus ötököiden ilmaantumista ei yksinkertaisesti voi estää – esimerkiksi silloin, jos niiden munia on jo mullassa ostettaessa. Jos haluat ottaa varman päälle, voit steriloida multasi ennen kuin istutat siihen kasveja. Tee se asettamalla multaa matalalle, uunin kestävälle alustalle, kuten uunipellille ja peitä se foliolla. Aseta lihalämpömittari keskelle ja "kypsennä" vähintään 30 minuuttia 82–93 °C:een lämpötilassa. Varmista samalla, että ruukkusi ja kasvatusalueesikin ovat puhtaita. Näin voit minimoida kaikenlaisten tautien, sienien ja tuhohyönteisongelmien riskit.
-
Harkitse vaihtoehtoisen kasvatusalustan käyttämistä
Jos ötökät piinaavat jatkuvasti kannabiskasvejasi, harkitse niiden kasvattamista vaihtoehtoisessa kasvatusalustassa. Kun kasvatat pilveä kookoskuidussa tai perliitissä tai vesiviljelymenetelmällä, ovat tuholaisongelmat epätodennäköisempiä.